Raw food je náš životní styl, vítejte!

Přihlášení

O SYROVÉ STRAVĚ A PŮSTU S JAROSLAVEM DUŠKEM

O SYROVÉ STRAVĚ A PŮSTU S JAROSLAVEM DUŠKEM

Autor: Pavlína Brzáková

O syrové stravě a půstu s Jaroslavem Duškem

Zhruba před měsícem vyšla kniha Radmily Zrůstkové nazvanáZdravě a syrově, s podtitulem Změna je život a dobré jídlo radost. A na křtu této ne-kuchařky, neboť se v ní nevaří, ale jídlo pouze „připravuje“ a „upravuje“, pohovořil o svých zkušenostech se syrovým stravováním herec a režisér Jaroslav Dušek. Při této příležitosti jsme jej požádali o rozhovor, který rozšiřujeme o několik receptů Radmily Zrůstkové.

Kdy jste poprvé ochutnal raw food?
Koncem ledna roku 2013 jsem se na pozvání kamaráda Ondry Blažíka ocitl v pražské restauraci Secret of raw. V té době jsem již věděl o dlouholetých rawfoodistech, kteří vypadali mladší, než byli, a vyzařovali zdraví a vitalitu. Slyšel jsem o pročišťujících účincích tohoto stravování a velmi mě to zaujalo, ačkoli jsem se do té doby ještě k raw foodu blíže nedostal. Teď jsem měl najednou možnost ochutnat.

Co jste si dal?
Objednal jsem si cuketové špagety. Přinesli mi je, namotal jsem je na vidličku, kousnul do nich a bylo to… fantastické. Byl jsem překvapený jejich skvělou chutí, kterou jsem neočekával, a říkal si, že jsou to nejlepší špagety, které jsem kdy jedl. Zeptal jsem se servírky, kde je ta cuketa, protože jsem žádnou neviděl. Odpověděla mi, že cuketa je ta špageta. To mě překvapilo, protože jsem měl představu, že dostanu špagety obalené nějakým cuketovým přelivem, a najednou jsem zjistil, že jsou vytvořeny přímo z cukety pomocí spirulizéru. Prostě napíchnete plodinu na bodce, jež se otáčejí kolem osy, a postupným otáčením vylézá přes struhadlo nekonečná špageta, kterou je možné vyrobit z jakékoli tvrdší zeleniny, třeba z mrkve nebo z kedlubny.
Najednou jsem pochopil, že je to jídlo, o němž jsem snil. Živé látky, které obsahuje, nejsou ničeny vysokými teplotami a příprava pokrmu nesmí překročit 42,5 stupně Celsia. Jídlo se nevaří, mixuje se zasyrova, suší v sušičce na ovoce nebo se namáčí a nechává naklíčit. Při přípravě se také nepoužívá žádná živočišná bílkovina – ani bílý cukr. Nejí se maso, mléko a sýry. Všechno se vytváří ze zeleniny, například sýry se dělají z kešu. A lidé, co takhle jedí, jsou natolik rafinovaní, že dokážou nahradit všechny známé chutě. Ani to nepoznáte, a výsledek je dokonce často chutnější.

ZAČAL JSEM KLÍČIT VŠECHNO MOŽNÉ

Takže vám to zachutnalo a začal jste do téhle restaurace chodit častěji?
Ano, a postupně jsem ochutnával různá jídla z jídelního lístku. Objevil jsem kromě téhle restaurace v Praze ještě další podobně zaměřené, jako je například Jelica na Zlíchově, Plevel v Krymské ulici nebo Rawcha v ulici Na Poříčí. Samozřejmě, takovéto restaurace postupně vznikají po celé republice.

Zkusil jste si podobné pokrmy připravovat doma? 
Zakoupil jsem klíčící misky a doma jsem začal klíčit všechno možné: čočku, fazole mungo, cizrnu, pohanku… Mám doma i spirulizér a špagety si můžu dělat sám. Máčím si přes noc ořechy a ráno je jím k snídani, chutnají jako čerstvé a snáze se tráví. Kdosi mi vysvětlil, že semena mají v sobě inhibitor, který zabraňuje klíčení v nevhodných podmínkách, takže, laicky řečeno, jsou v sobě uzavřená. Působení vody vyvolává v jádru pozvolné klíčení a díky tomu se uvolňují látky pro tělo důležité a trávení je mnohem snazší. Najednou mi došlo, proč jsem se nikdy nenaučil vařit. Zřejmě jsem vždy vnitřně směřoval k syrovému stravování, jenomže mi trvalo dvaapadesát let, než jsem to pochopil. Samozřejmě jsem od dětství jedl syrové ovoce a zeleninu, nicméně v naší rodině převládala tradice jídlo klasicky tepelně upravovat. Saláty byly vždy jen doplněk, jako by samy o sobě nebyly plnohodnotné.

Celý rozhovor si přečtete v červnové REGENERACI.
Připravila Pavlína BRZÁKOVÁ
Foto Kamil VARCOLLER
Popisek k fotce: Jaroslav Dušek s Radmilou Zrůstkovou, autorkou knihy Zdravě a syrově.

http://www.regenerace.cz/zprava-id-643.html

Zatím žádné komentáře.

Napsat komentář